Skip til hoved indholdet

Opdaterede retningslinjer for formidlingslegater   

Oprettet 05 januar 2024
lille flok mennesker mødes ved telt med OpEn-rådgiver på Klimafolkemødet
Foto: Jacob Crawfurd

OpEn – Udenrigsministeriets Oplysnings- og Engagementspulje har den 5. januar 2024 offentliggjort opdaterede retningslinjer for formidlingslegater.  

Formidlingslegater er en støtteordning under puljen OpEn – Udenrigsministeriets Oplysnings- og Engagementspulje. Ambitionen med puljen er at skabe plads og rum til at afprøve nye måder til at oplyse og engagere folk i Danmark om global udvikling. Nye tilgange, aktører og metoder skal i spil for at gøre globalt udsyn, solidaritet og engagement til en folkesag. 

Ud af puljens årlige ramme på 20,8 mio. kr., afsættes fra 2024 2 mio. kr. årligt til formidlingslegater.   
Formidlingslegater gives til enkeltpersoner og enkeltmandsvirksomheder med formidlingskompetencer, fx journalister, mediefolk eller andre, der kan nå mennesker i Danmark med deres budskaber. 
 
De største ændringer i retningslinjerne for formidlingslegater er følgende: 

  • Fra 2024 afsættes der 2 millioner kroner til formidlingslegater fremfor tidligere 1 million om året.
  • Puljen åbner for ansøgninger til formidlingslegater halvårligt – i 2024 den 1. marts og 14. august. Der bevilges op til 1 mio. kr. per halve år. Når der ikke er flere midler afsat til halvåret, lukkes der for indsendelse af ansøgninger. 
  • Formidlingslegater kan nu både søges af enkeltpersoner og enkeltmandsvirksomheder.
  • Man kan søge op til 75.000 kr. til et formidlingslegat, hvis man er enkeltperson eller enkeltmandsvirksomhed. Søger man i samarbejde med en anden større aktør fx medier og foreninger, kan man søge op til 150.000 kr.
  • Puljens værdier er ændret til principper, og formuleringen af dem er blevet skærpet. 

Mulighed for rådgivning og infomøde 

Der åbnes for ansøgninger til formidlingslegater den 1. marts 2024, men retningslinjerne kan læses allerede nu.  
 
- Vi står til rådighed for at klæde ansøgerne så godt som muligt på. Derfor afholder vi et online infomøde, hvor vi gennemgår retningslinjerne og tilbyder rådgivning til alle ansøgere, siger Camilla Bøgelund, engagementsrådgiver i CISU – Civilsamfund i Udvikling.  
 
Infomødet ’Opdaterede retningslinjer for formidlingslegater’ afholdes mandag den 2. februar fra kl. 15.00-16.30. Det er gratis at deltage. Tilmelding skal ske på cisu.dk/kurser.

Rådgivning på en time kan bestilles ved at skrive til engagementsrådgiver Helene Holbeck Kannegaard på hhk@cisu.dk. CISU opfordrer til, at man bestiller rådgivning i god tid.  

Resuméer af alle støttede formidlingslegater kan læses på cisu.dk/bevillinger.